A GIMPről általában tudni érdemes...

Mi a GIMP?

A GIMP szó a GNU Image Manipulation Program szavak kezdőbetűiből alkotott elnevezés. A GIMP egy szabad szoftver (Mi az a szabad szoftver?), olyan feladatok elvégzésére, mint a fotóretusálás, képszerkesztés és képkészítés. Igen nagy tudású program sok lehetőséggel. Használhatjuk, mint egyszerű rajzprogramot, de akár profi minőségű fotóretusálásra, web design készítésére is alkalmas, tudásunktól függően. Alkalmazhatjuk valós idejű kötegfeldolgozó rendszerként, vagy mint nagy teljesítményű képszámoló alkalmazásként, de használhatjuk egyszerűen képformátumok közötti konverzióra is. A GIMP hihetetlenül jól bővíthető. Úgy lett tervezve hogy plug-in bővítésekkel és szkriptek segítségével bármire képes legyen. Fejlett szkript-felülete lehetővé teszi, hogy a legegyszerűbb feladatoktól a legbonyolultabb képfeldolgozási eljárásokig minden könnyen elérhető legyen parancsfájlokból is.

Jellemzői és lehetőségei

Ízelítő a GIMP lehetőségeiből (ez csak a jéghegy csúcsa):

 • Rajzeszközök teljes tárháza, mint ecset, ceruza, festékpisztoly, klónozó ecset, stb.
 • Különleges memóriakezelés, amely lehetővé teszi, hogy egy kép méretének csak a háttértároló szabjon határt
 • Többszintű visszavonás és újbóli végrehajtás, aminek csak a merevlemez mérete szab határt (be kell állítani!)
 • Az összes rajzeszköz alkalmazza a sub-pixel sampling technikát az élsimítás minőségének javítására
 • Kijelöléseket hozhatunk létre téglalap és ellipszis alakban, lasszó, varázspálca, Bézier görbék vagy olló segítségével, ezeket kombinálhatjuk
 • Rétegek és csatornák alkalmazása illetve teljes körű alfa-csatorna támogatás
 • Transzformációk, például: forgatás, skálázás, torzítás és tükrözés
 • Támogatott fájlformátumok: GIF, JPG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP és még számtalan más formátum, ezen fájlformátumok közötti fejlett konverzió
 • Betölthető modulok használata új fájlformátumok és szűrők hozzáadásának megkönnyítésére
 • Fejlett szkriptezhetőség - scheme (LISP), perl és python nyelveken
 • A GIMP a függvényeket saját adatbázisában tárolja a szkriptből való hívásuk elősegítésére

A 'The GIMP' projekt - GIMP történelem, a GIMP jövője

A GIMP Peter Mattis és Spencer Kimball munkája, melyet 1996-ban egy fordítók órai projekt keretében kezdtek el. Először LISP nyelven íródott yacc parser generátor segítségével a program, majd zsákutcába érve az egészet újraírták C-ben, egy forradalmi megoldással megalkották a jelenlegi GTK+ grafikus keretrendszer alapjait is, amelyből a Gnome környezet építkezik.

Az első kiadás 1996 februárjában volt, 0.54-es verziószámmal, ezt követte a 0.60-as fejlesztői változat 1996 júliusában mely a GTK+ keretrendszer első megjelenését is magával vonta. Az 0.99-es változat 1997 februárjában, majd az 1.0-ás változat 1998 júniusában jelent meg.

Nem szabad megfeledkezni a sok-sok fejlesztőről, akik plug-in-ek írásával tették a GIMP-et jobban használhatóvá és azokról, akik teszteléssel és támogatással járultak hozzá a projekt sikeréhez. A GIMP kiadások jelenleg Manish Sing vezényletével készülnek.

1. Fejezet