Az Impress használata

Az Impress nevű komponens bemutatók készítésében nyújt - hatásosan - segédkezet.

A Bemutatótündér

Az Impress első indításakor a Bemutatótündér segíti a bemutató elkészítését. Ha nem szeretnénk a tündér segítségét igénybe venni, sőt zavar a megjelenése, kattintsuk be a "Ne jelenjen meg újra ez a párbeszédablak" jelölődobozt, majd nyomjuk meg a Mégsem gombot.

A bemutatótündér
A bemutatótündér

Kiválaszthatjuk a bemutató forrásaként egy sablont vagy egy már létrehozott bemutatót, vagy más dokumentumot adhatunk meg.

A bemutató tartalma
A bemutatótündérben meghatározható a dokumentum tartalma

A bemutató kinézetét határozhatjuk meg a következő lépésben. A kimeneti médium meghatározásával az OpenOffice.org képes a bemutató megjelenését optimalizálni.A bemutató lapjai közötti átmenet módját és sebességét szabhatjuk meg a következő lépésben. A bemutató önálló lefutását is meghatározhatjuk itt.A bemutató első oldalának tartalmát határozhatjuk meg a következő oldalakon.Végezetül meg tudjuk határozni, hogy a megadott tartalomból mely lapokat szeretnénk a bemutatóban megjeleníteni. Az Impress el tudja készíteni az összegző lapot, ezzel is munkát takaríthatunk meg.A kész bemutató ezután megjelenik a szerkesztő nézetben.

Az Impress


Az Impress szerkesztőablaka

Az impress nagyon rugalmas, bármit megtehetünk. Az objektumokat, így a szövegeket, képeket is szabadon átméretezhetjük, forgathatjuk, beilleszthetünk képeket, draw-ban készült ábrákat, Calc táblázatokat, diagrammokat.Az Impress vektoros galériája számtalan, bemutatóban használható elemet tartalmaz, melyeket utána átformálhatunk, elforgathatunk, átszínezhetünk.Ha új diára van szükség a bemutatóban a "Dia beszúrása" ablakban kiválaszthatjuk a sablon tartalmától függetlenül a beszúrandó dia típusát.


Dia beszúrása

Nézetek használata

Ha a bemutató kinézete nem tetszik, átmehetünk minta nézetbe, az alsó fülek mellett található gombok másodikát megnyomva. A minta nézetben beillesztett elemek mindegyik dián megjelennek.


Minta nézet

Az első gomb visszavisz a dia nézethez, a második gomb mint már láthattuk a minta nézet, a harmadik gomb pedig a réteg nézet, mely a háttér szerkesztését teszi lehetővé mindkét nézet (dia és minta) mellett. A réteg nézet abban különbözik a minta nézetből, hogy a réteg módban szerkesztett háttér nem szerkeszthető át a dia nézetben.


Réteg nézet

Átmenet hatások

Az átmenetek stílusának módosítását az "Animációs hatások" ablakban tehetjük meg. Az átmenetek alkalmazhatók objektumokra is, valamint objektumcsoportokra.


Átmenet hatások

Az átmenetek stílusa sokféle lehet, szinte minden mozgásformát meg lehet valósítani.És a korona: a bemutatónkat élővé tehetjük programjainkkal. A bemutatóba illeszthetjük java appletjeinket, melyet a bemutató alkalmával futtat az Impress.


Java applet beillesztése